Михаил КръстевФейсбук Продължава блокажът на инфраструктурни проекти, заложени в капиталовата програмаШокиран

...
Михаил КръстевФейсбук Продължава блокажът на инфраструктурни проекти, заложени в капиталовата програмаШокиран
Коментари Харесай

Михаил Кръстев: Бюджет 2023 гърми в приходната си част

Михаил Кръстев

Facebook

 

Продължава блокажът на инфраструктурни планове, заложени в финансовата стратегия
Шокиран съм, че бюджетът гърми в приходната си част, изключително във връзка с постъпленията от косвени налози. Никой не можеше да го планува още при започване на лятото...

 

Сега съществено - постъпленията от Данък добавена стойност към 31.07.2023 година бележат спад от 68 млн. лева по отношение на същият интервал през предходната година. Сумата не е огромна, само че казусът идва от заложената много по-висока цел за 2023 година по отношение на 2022 година, като съгласно проектът на Министерство на финансите приходите от Данък добавена стойност би трябвало да набъбнат с 1.7 милиарда лева през тази година.


Това явно няма да се случи по няколко съществени аргументи:

- Прогнозата е мощно надценена в условия на намаляващ ритъм на инфлацията.

- Държавата, в частност Министерството на финансите и Министерство на земеделието и храните сами отхвърлят да събират повече. В условия на икономическа и финансова рецесия България реши да се трансформира в протекционистка страна и да спре вноса на първични материали, в частност от Украйна. Това естествено блокира работата на един рентабилен бранш и основава дупка в бюджета. Няма ли действителна стопанска система - няма събираемост, а това изключително ще си проличи през 2024, когато този бранш ще внесе доста по-малко налози, а най-вероятно ще се отрази и на цената на продуктите в страната.

 

В същото време бяха оставени диференцирани ставки на Данък добавена стойност за браншове, които бяха административно лимитирани да действат по време на Ковид, само че към този момент не са. Тук още веднъж страната сама, без причина, отхвърля да събира повече.

 

Продължава блокажът на инфраструктурни планове, заложени в финансовата стратегия. Те с изключение на разход, съставляват и доход в бюджета, защото по тях се заплащат налози. От 3 години ръководещите не могат да решат този проблем по какъвто и да е метод и да отпушат осъществяването на финансовата стратегия, която с изключение на всичко друго е и с най-висока добавена стойност.

 

Това са единствено част от образците за неприятна държавна политика, която по никакъв метод не зависи от интернационалните фактори и привнесени процеси. Бюджет 2023 гърми, не че е изненада, само че повода за това е напълно в Министерски съвет.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР